Počas víkendu otvorili ďalšiu časť miniskanzenu

19.08.2013 Sabinov

Ľutina 19. augusta (TASR) - V obci Ľutina v okrese Sabinov na najväčšom pútnickom mieste Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie cez víkend (17.-18.8.) otvorili a posvätili druhú etapu miniskanzenu. Ide o 10 drevených chrámov v mierke 1:10 z okolia Bardejova.
„Celkový rozpočet projektu bol naplánovaný na viac ako 52.000 eur. Makety drevených chrámov z obcí Frička, Jedlinka, Kožany, Krivé, Lukov-Venecia, Tročany, Vyšná Polianka, Mikulášová, Zboj a Hutka doplnili prvú etapu miniskanzenu, ktorá bola otvorená na jeseň 2011 a obsahuje 10 drevených replík chrámov z okolia Sniny. Cieľom je, aby miniskanzen prezentoval na jednom mieste všetkých 41 drevených chrámov prešovského regiónu doplnených o niekoľko chrámov z poľského pohraničia,“ informoval hovorca Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík.
V rámci projektu bol podľa Petríka upravený aj areál miniskanzenu, vybudované oplotenie, boli inštalované informačné tabule, vydané propagačné materiály a uskutočnil sa pracovný workshop. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
 

Vyberte región